Перейти до основного вмісту

Інструкція створення магазину на wordpress для новачків

Покрокова інструкція створення магазину на wordpress + woocommerce. Особистий досвід. Описую дешеві і дорогі варіанти в залежності від вимог до функціоналу, seo налаштування, а також базові плагіни. Поїхали.

Всі сайти починаються з домена і хостингу.

створення магазину на вордпрес для новачків


Купівля домена і хостингу для інтернет - магазину

Залежно від території, на якій плануються продажі, домен можна вибрати або регіональний, або загальний (site.com, site.org, site.top, site.icu). Регіональні в свою чергу можна прив'язати до міста (site.te.ua) або окремій країні (site.com.ua). Міжнародний домен можна просувати і в окремому місті, для нього немає обмежень. Але регіональний домен не вийде також успішно розкручувати по цілій країні або світу.

Хостинг для невеликого магазину підійде звичайний (шаред). Але PHP memory треба не менше 256 мб. Якщо товару буде багато, краще відразу брати VPS.

Я кілька років користуюся хостингом ukraine.com.ua, і приклади будуть на ньому.

Реєстрація домену

Вибір домену:

Як вибрати домен

Далі треба вибрати потрібний тариф хостингу:


Для магазину краще відразу брати варіант №3. Там і місця побільше і пам'яті вистачить для обробки запитів. При покупці хостингу можна відразу вказати доменне ім'я:

Вказати домен

Це звичайні тарифи, які підійдуть для магазину з 2-3 тис одиниць товару і одним редактором магазину. Згодом я раджу для нормальної працездатності брати VPS, в якому вже буде гарантований набір ресурсів. Важливо враховувати той факт, що ви будете постійно редагувати товар, іноді у вас може бути кілька помічників-редакторів, і вони будуть своїми діями створювати навантаження на сервер. Це погано для відвідувачів, магазин буде підвисати. При замовленні VPS треба вказати операційну систему і панель управління для зручного адміністрування. Є інструкція з перенесення сайту на VPS.

Після покупки домену та хостингу приступаємо до створення інтернет магазину на wordpress. Для цього заходимо в панель адміністратора - хостинг - мої сайти:

Мої сайти

Домен сайту

Вибираємо wordpress як cms для сайту. Створюємо логін і пароль, вказуємо мову. Мало не забув, для сайту ще потрібна база даних. У випадку з створенням сайту на звичайному хостингу база створиться автоматично.

Установка Wordpress на хостинг

Відповідно до вимог пошукових систем і самого вордпрес робимо наступні настройки хостингу:

  1. Замовляємо безкоштовний SSL сертифікат.
  2. Після сертифіката вказуємо переадресацію сайту на безкоштовне з'єднання «https» (раніше було «http»).

ssl сертифікат підключення

Переадресація сайту на https

В налаштуваннях php краще відразу вибрати версію PHP мінімум 7.2. Остання версія на момент написання статті (19.05.2019) - 7.3, але не всі плагіни з нею поки нормально працюють. Я раджу завжди включати передостанню версію.

налаштування php на хостингу

Також в налаштуваннях php треба вказати мінімальне значення «php_max_input_vars» - 2000. Всі ці налаштування стануть в нагоді при створенні інтернет-магазину на wordpress + woocommerce.

параметри php для сайту

Після цього можна переходити безпосередньо на сайт за адресою домену (в адмінку вордпрес) і там починати створювати інтернет-магазин. Для входу пишемо в рядку браузера адресу входу на сайт: https // ваш домен / wp-admin. Вводимо логін і пароль:

Вхід в Wordpress

Можна перейти на сайт прямо з панелі хостингу і потім через дріб додати «wp-admin» (це сторінка входу).

Базові налаштування wordpress

За замовчуванням, адреса вашого сайту буде з трьома «дабл ю» - www, щоб їх прибрати, треба зайти в розділ «налаштування-загальні» і прибрати там з адреси «www». Також в цих полях треба вказати адресу сайту не «http», а «https».

Pабрати www в wordpress

Тут треба вказати назву та короткий опис магазину.

Ще одна важлива річ - правильне відображення адреси нових сторінок (розділ «налаштування-постійні посилання):

Постійні посилання wordpress

Потім в розділі «плагіни» додаємо плагін Cyr to Lat enhanced, він потрібен для перекладу адреси (url) нових сторінок (категорій, товарів) магазину на латиницею. Плагіни - це додаткові модулі, які розширюють функціонал wordpress.

Встановлення нового плагіна на wordpress

На цьому етапі базові налаштування у нас готові і тепер можна приступати до створення інтернет-магазину на базі wordpress. Головний плагін (модуль), який перетворить ваш сайт на вордпрес в магазин називається woocommerce.

Встановлення woocommerce

Woocommerce - безкоштовний плагін для створення інтернет магазину на cms wordpress. Його установка відбувається в панелі адміністратора - «плагіни - додати новий». Вводимо в пошуку плагінів «woocommerce» встановлюємо його. Установка буде з підказками. При установці треба вказати країну, валюту. Також при встановленні пропонують додатково поставити плагін джетпак, але я його не раджу відразу ставити, краще пропустити.

Встановлення Woocommerce

Покрокове встановлення з підказками:

woocommerce

Після установки в меню wordpress з'явиться пункт «woocommerce» який автоматом створить такі розділи, сторінки і можливості:

  • Товар - можливість додавати нові товари.
  • Категорія товару - сортування товарів за категоріями (чоловічі куртки, жіночі куртки і так далі).
  • Атрибути товару - створення характеристик товару за розміром, кольором та іншими показниками. Атрибути потрібні для подальшого створення фільтра товару. Фільтр допомагає швидко знайти потрібний товар на сайті.
  • Кошик.
  • Сторінка оформлення замовлення.
  • Кабінет покупця.

магазин на wordpress

Нові категорії та атрибути створюються в розділі «товар». Щоб додати новий товар в конкретну категорію, треба при його створенні в картці товару поставити галочку навпроти категорії.

Всі категорії товару можна вивести в головне меню магазину. Для цього заходимо в розділ: «зовнішній вигляд> меню». Створюємо там своє меню і вказуємо його в якості або головного, або мобільного, або як меню підвалу (футера). Головне меню називається - main.

добавити категорію в меню wordpress

Більш детальну інформацію про додавання товару, створенні категорій і так далі - читайте в статті про налаштування woocommerce.

Вибираємо Шаблон (тему) магазину wordpress + woocommerce

У вордпрес, в розділі «зовнішній вигляд> теми» є тисячі безкоштовних шаблонів, з яких 90% підтримують woocommerce. Крім того, розробники плагіна створили свою тему - Storefront, яка в базовій версії повністю безкоштовна. Якщо ви плануєте маленький інтернет-магазин з невеликою кількістю товарів і мінімальними функціями, можете вибрати цей шаблон. Мінус базової версії в тому, що внизу вашого сайту буде посилання на woocommerce. Ну і функціонал обмежений.

Встановити тему Wordpress

Для серйозних проектів тему треба купувати. Ні в якому разі не ведіться на безкоштовні шаблони зі сторонніх сайтів! Тільки з адмінки вордпрес. У таких шаблонах по любому буде вірус або приховані посилання на інші сайти сумнівного походження.

Для своїх інтернет магазинів я купую теми на двох перевірених сайтах:

Ось два сайти, де можна купити професійну тему для онлайн магазину на woocommerce:

  1. Evanto Market - маркетплейс з купою тем і плагінів. На сайті шаблонів сотні або навіть тисячі, я поставив посилання відразу на розділ «woocommerce», щоб ви довго не шукали. Там я купив тему Avada, а через деякий час взяв спеціальну тему під магазин - «Bege», яку потім поміняв на «Woodmart». Вартість шаблону від 30 до 80 дол. Оплата разова. Оновлення довічне. Раджу купувати шаблони, які купило мінімум 300 осіб. То ви не лоханетесь. Погану тему не купують. Читайте також відгуки. Хоча сайт англійською, ніщо не заважає правою кнопкою миші перевести на українську.
  2. Templatemonster - теж перевірений і дуже серйозний ресурс. Ціни на шаблони 100 - 130 дол. Теми швидкі, з величезним функціоналом. А це найважливіша річ в продажах онлайн. Я раніше повівся на тему за 25 дол. В результаті все рівно купував нову і переробляв сайт майже заново.

Кожна з тем має кілька варіантів оформлення під конкретний магазин (техніка, меблі, одяг і т. д.). Крім того, є відео інструкції по встановленню та налагодженню, а також піврічна підтримка на форумі, де можна задавати питання про налаштування.

Ось скріншот сторінки магазину з фільтрами на темі Woodmart:

Фільтр товара woocommerce woodmart

Чи потрібно знати кодування для створення магазину на вордпрес?

Якщо чесно, зараз можна створити свій інтернет магазин на wordpress взагалі без знання кодів. Установка самого вордпрес, плагіна вукомерс, налаштування тем - все відбувається в візуальному режимі. За 2-3 тижні ви навчитеся швидко змінювати дизайн теми, додавати товари, категорії і так далі.

Після встановлення і активації, тема додає безліч нових функцій в меню wordpress для широкого і гнучкого налаштування дизайну інтернет магазину. Можна міняти все що завгодно. Ось скріншот налаштувань теми Woodmart:

Налаштуванyя теми Woocommerce

Іноді доводиться додавати шматки коду в funcsion.php або свої стилі дизайну css (коли в темі немає можливості щось змінити візуально, але в дорогих темах таке буває вкрай рідко). Так що треба подивитися хоча б пару базових відео уроків або почитати статті. Це не принципово і можна робити в міру необхідності.

Seo налаштування магазину на вордпрес

Без базової SEO оптимізації просування інтернет магазину в пошуку неможливо. Оптимізувати треба відразу на старті створення, перед індексуванням магазину пошуковими системами:

  • створити правильний файл robots.txt - файл вказує пошуковим роботам, що індексувати на сайті, а що заборонити. Наприклад, треба закривати всі технічні сторінки від попадання в пошукову видачу.
  • закрити пагінацію сторінок від індексування і вказати канонічну. Коли у вас категорії товару великі, вони розбиваються за номерами (1, 2, 3, 4 і т. д.) - кожна нова сторінка - дубль головної)
  • закрити фільтр товару від індексування

Всі ці налаштування є в статті про SEO магазину на wordpress.

Додатковий функціонал магазину на вордпрес

Згодом, коли магазин збільшується, він вимагає нового функціоналу. Як приклад - масова зміна цін, знижок, категорій, масовий імпорт товару з інших магазинів, прив'язка ціни до валюти тощо. Всі додаткові розширення магазину додають спеціальні модулі, про які я написав статтю - «Корисні плагіни для магазину на woocommerce«, там ви можете вибрати потрібний.

Сподіваюся, ця інструкція створення магазину на wordpress для новачків допоможе вам почати свій бізнес в інтернеті.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно вибрати хостинг

 Правильний вибір хостингу для вашого сайту може бути складним процесом, і ви не повинні сприймати його легковажно. Отже, які фактори ви повинні враховувати при виборі веб-хостингу? У цій статті описані корисні поради щодо вибору кращого хостинг-провайдера: швидкість надійність безпека З такою великою кількістю хостингових компаній нелегко дізнатися, з якою з них працювати, і це рішення не треба приймати навмання. Ваші потреби Вибір «кращого» хостингу буде залежати від його унікальних потреб. Наприклад, якщо ви хочете почати працювати з WordPress, вам краще всього вибрати хостинг , який популярний серед користувачів WordPress. Якщо ви плануєте запустити інтернет-магазин, вам знадобиться хост, який зможе розмістити програмне забезпечення і витримувати величезну кількість операцій. Перш ніж почати покупку веб-хостингу, сядьте і схематично розпишіть, що вам потрібно від нього. Розглянемо наступні питання: Який тип сайту ви будете створювати? Наприклад, ви будете працювати з WordPress або

Інтернет-магазин на wordpress. Чи варто?

 Застрягли і не знаєте, чи варто робити інтернет-магазин на wordpress? Звісно так! Раз ви шукаєте таку пораду, значить немає досвіду в створенні магазинів на фреймворках і немає бажання купувати «подобу магазину» на маркетплейсах. Я особисто створив кілька штук і вони нормально працюють ось уже 3 роки. Але тут є багато підводних каменів для початківців. Спочатку поговоримо про них, щоб потім не виникало сумнівів в неправильному старті. Хостинг Інтернет-магазин на wordpress з товаром від 5000 одиниць (з фільтрами) не спритно працювати на звичайному шаред хостингу. Тут хоча б мінімальний VPS треба. Але якщо у вас невеликий магазинчик - беріть середній тариф. Я останні 5 років використовую хостинг Україна . Більш детально описано в статті про хостинг для магазину на вордпрес + вукомерс . Установка Woocommerce Woocommerce - основний плагін, який перетворює звичайний сайт на вордпрес в інтернет магазин. Він мультифункціональний і повністю безкоштовний. Не ведіться на рекламу незрозумілих р

Як набрати підписників в інстаграм

 Коли справа доходить до розкрутки, не так легко буде набрати підписників в інстаграм в 2021 році, як це було в 2019 і в 2020-му. З більш ніж 1 мільярдом користувачів в місяць, ультра-розумним алгоритмом і безліччю креативних брендів, інстаграм - це дуже конкурентне місце, якщо ви хочете розширити свій аккаунт і збільшити кількість фоловерів. Тому, якщо ви дійсно хочете виділитися, показати свій бренд і залучити більше підписників в Instagram, вам потрібно працювати розумніше і старанніше. У статті ви дізнаєтеся про нові способи охоплення цільової аудиторії і залучення більшого числа читачів в Instagram: Отримайте більше підписників Інстаграм з фірмовим і повним профілем Якщо ви хочете отримати більше послідовників instagram на 2021 рік, вам потрібно звернути увагу на те, як виглядає ваш профіль Instagram в цілому. Ваша подача - це перша можливість зробити відмінне враження і спонукати людей натиснути кнопку «підписатися». А оскільки ваш профіль в Instagram стає таким же важливим, як